sunnuntai 9. marraskuuta 2008

Varmanpäälle värien kanssa

Tuossa alkusyksyn sydämellä mies ostaa sattumalta jotakin lapselle tarkoitettua. Kommentoin, että tämäpä saattaa hyvin käydä sitten sille toukokuussa syntyvälle. Mies tuijottaa ja valahtaa kalpekasi. Ottaa tukensa keittiön työtasosta. Oivallan, ettei hän vielä liene kuullut uusimpia lähisuvun uutisia.

Onnellisia uutisia on viimeisen vuoden aikana riittänyt. Ei voi valittaa, sillä vauva on selittämättömyydessään tenhoava tuijotettava. Myöhemmin kävelyä ja kieltä opetellessaan yksinkertaisesti hauska. Ja lopulta muuttuu meidän muiden tapaan hyväksi tyypiksi, joita ei liene kenelläkään lähellään liikaa.
Vauvaan liittyvä selittämättömyyden sädekehä ei kuitenkaan rajoitu itse lapseen, vaan yltää myös aikuisiin lapsen ympärillä.

Ilouutisen ovat tuottaneet vauvattomalle tavallista (nolla) enemmän (muutama) käyntikertoja lastenvaateosastoille.
Ja aina vaan jaksaa hämmennyttää tunnettu tosiasia, että konservatiivisinta pukeutumista maassamme harjoittanevat, vaikkakin vailla omaa valintaansa, nimenomaan lapset. Luulisi, että joukostaerottuvuuden jouluna, joksi aikamme noin muuten näyttää juurikin kehkeytyneen, vosi joukosta siis erottua myös niiden yltiöyksilöllisten lasta koskevien vaatevalintojen kautta. Että markkinat todellakin olemassaolisivat.
Vaan ei. Esimerkiksi edes maltillisesti graafisia kuviointeja tai leikkauksia saa löytämättä hakea. Ja jo tuhannesti toisteltu tosiasia on jatkuvasti se, että varsinkin lastenvaateosastolla unisex on sitä ohuinta ja sukupuolittuneen pukeutumisen ääripäät sitä paksuinta. Tasapuolisuus laivastonsinisten ja ruusunpunaisten vauvojen välillä vallitsee kuitenkin ehdottomasti yhdessä asiassa. Musta väri. Tabu.

Onko kollektiivisessa alitajunnassamme vielä vahvana väreenä muisto kehtoonsa kuolleista, imeväisenä taivaan iloihin otetuista tai lie minkä Lilithin luokseensa kutsumista? Ei kuolemasta kielivää kalleimmalle.

2 kommenttia:

Sussu kirjoitti...

Luin naistenlehdestä (heh Ü), että joku vaari oli suuttunut, kun oli luullu siniseen puettua tyttövauvaa pojaksi, ja torunut äitiä moisesta käytöksestä.

Itse yritin myös kerran etsiä 1-vuotiaalle kummipojalle vaatetta lahjaksi, eikä sen ikäiselle pojalle ollut marketissa kuin sinistä ja vihreää, joissa jokin autopainatus. Hyh. Ne vaaleanpunaisetkaan eivät kuitenkaan ihan olleet sitä mitä hain.

Vihnainen kirjoitti...

Kaikki minussa kieltää ostamasta vaaleanpunaista sen paremmin pojalle kuin tytöllekään. Olen yrittänyt olla luova. Miehen serkkulikalle ostin toisen elinvuoden kunniaksi mielestäni tosi vetävän hevosvankkuripaidan. Se oli poikien, mutta en kertonut kenellekään. Pääsi käyttöön.