perjantai 5. syyskuuta 2008

Huono isäntä, keskinkertainen renki - tarina diagnoosista

Kassalle tulee hermostunut asiakas.

-Mulla on vaikea ADHD. Elämä on yhtä helvettiä. Yritän selvitä tästä, vaikka mulla on vaikea ADHD.

-Eiköhän tästä yhdessä selvitä. Seitsemäntoista ja risat.

Asiakas kaivaa sileän kaksikymppisen.

- Elämä on yhtä helvettiä, mulla on vaikea ADHD.

Keski-ikäinen nainen pälyilee ja puhisee poistuessaan. Sillähän on ADHD, vaikea ADHD.


Erityisoppilaiden määrä kasvaa tahtia, jolla viimeinenkin oppilas saadaan siirrettyä normaaliopetuksen piiristä vuoteen 2050 mennessä. Sitä ennen joudutaan kaiketi vaihtamaan nimikkeet päikseen. "Meidän Miko joutui siirtymään erityisopetukseen, kun siitä ei löytynyt kerrassaan mitään vikaa, vaikka kaikkemme yritettiin. Nyt se leimautuu ja kärsii koko ikänsä kummallisuutta. Sen elämästä tulee varmaan yhtä helvettiä."


Nykylapsilla pyörivät sukat jalassa (Restless Legs Syndrome). Tai kirjaimet paperissa (dysleksia). Lukujonot on hukassa (Specific disorder of arithmetical skills). Samoin vanhemmuus (ristiriitainen kiintymyssuhde). Vaikeutta, häiriötä ja viivästymää. Tarkempaa nimeä etsitään, ja jos ei löydetä, keksitään ihan uusi.

Nimi saattaa helpottaa. On sitä ennenkin ja muitakin. Nyt päästään hankkimaan onnen opas, jossa kerrotaan, että jaaha ERGH. Sehän talttuu, kun otetaan käyttöön interventiot 78. ja 12.

Kuitenkin, jos on nälkä, sitä syö. Eikä varsinaisesti mieti, että johtuiko nälkä siitä, etten ole aikoihin syönyt (pitkähköaikainen epähuomiossa syömättä jättäminen, PESÄ) vai siitä, että tuli tuossa totisesti fyysisesti työskenneltyä (Taipumus energiavaroihin nähden kohtuuttomiin kulutushuippuihin, Nevalan syndrooma). Sitä tekee leivän ja tunnustelee, että riittäisikö tämä. Jos riittää, juo vielä lasin vettä. Jos ei, avaa jogurtin.


Keski-ikäinen nainen on kaiken ikäänsä unohdellut useita asioita, kärsinyt levottomista jaloista ja mielestä sekä saanut ynnä toteuttanut kummia ideoita. Lääkärissä kertovat, että se tarkoittaa nelikirjaimista lyhennettä.
Telkkarista tulee ohjelma, jonka esittelyssä esiintyy se sama tetragrammi. Kolme ihmistä kertoo, että elämä on yhtä helvettiä. Nainen katsoo aikansa, mutta mieleen nousee paahtoleipä ja kurkkupastilli. Naisen jo kierrellessä käsittämättömässä järjestyksessä kaupan hyllyjä, kertovat kolme kovia kokenutta päälle jääneen television ruudussa, että nykyisin kaikki on onnellista. On hyväksytty, opittu, kasvettu ja ymmärretty, että ADHD on oikeastaan kyky.

Ei kommentteja: